27 de set. 2016

LA JOTA A LA RIBERA D'EBRE, TEMA D'AVUI A LES JORNADES

Aquesta tarda s'ha impartit a Ca Don Ventura la xerrada "La recuperació de la jota a la Ribera d'Ebre", a càrrec de Mireia Grangé, presidenta de Lo Fardell Patxetí. La conferenciant ha exposat, amb el suport d'imatges, com aquesta dansa tradicional que s'havia anat perdent en la majoria de poblacions de la comarca -a excepció d'Ascó i Flix-, després de l'inici l'any 2010 de la Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre, s'ha invertit la tendència i ara es torna a ballar la jota en gairebé totes les poblacions riberenques, comptant cadascuna amb el seu propi grup. En aquesta tasca, ha destacat Mireia Grangé el suport que s'ha rebut tant de les institucions locals (ajuntaments i Consell Comarcal), dels mitjans de comunicació de la comarca, com d'entitats culturals i grups locals de jota. Així mateix, també han fet menció de la influència que ha tingut en el treball de la jota la recerca que al seu dia féu l'investigador Josep Bargalló, que ha estat en la majoria dels casos la base per recuperar les melodies de les jotes locals.

La tasca de recuperació, però, no sols s'ha limitat a l'organització de l'anual Festa de la Jota, sinó que també s'ha anat més enllà: trobades mensuals dels grups de jota, edició d'un CD amb totes les jotes riberenques, col·laboració amb les escoles de la comarca, etc. Tanmateix ha exposat alguns objectius de futur, com la la recuperació de la jota cantada i versada, i l'edició d'una publicació.

A més, Mireia Grangé també ha fet menció de com va nàixer l'entitat Lo Fardell Patxetí, dedicada a la recuperació i promoció de la jota a la Ribera d'Ebre, inicialment vinculada al CERE, fins que es constituí com a entitat.

La xerrada ha finalitzat amb un breu audiovisual produït per Vídeo Ascó Televisió, amb imatges de les set edicions de la Festa de la Jota.

Aquest acte formava part del IX Curs Coneguem la Ribera d'Ebre, dins del programa comú amb les VIII Jornades de Patrimoni.