12 d’oct. 2016

RESTITUCIÓ DE LA IMATGE DE LA MARE DE DÉU DEL REMEI A L'ESGLÉSIA: RECUPERANT PATRIMONI


Diumenge passat, 9 d'octubre, va tindre lloc un acte excepcional: la restitució a l'església de Flix d'una antiga imatge de la Mare de Déu del Remei, la qual havia format part de la imatgeria que hi havia al temple abans de l'inici de la Guerra Civil. De petites dimensions, amb poc més de 40 cm, va estar custodiada durant la major part d'aquests anys per la família Taribó Llauradó. L'acte formava part del programa de les VIII Jornades de Patrimoni.

La imatge -segons els estudiosos, caldria datar-la al segle XIX- té una història singular. Segons es va poder saber per fonts orals (i corroborat dos dies abans de la restitució!), la seua ubicació dins a l'església es trobava a la capella lateral dreta del presbiteri. Va poder salvar-se de la destrucció a què foren sotmeses les imatges de l'església el 24 de juliol de 1936, cremades juntament amb altres objectes de culte i també d'imatges procedents de cases de particulars. Segons explicà Josep Maria Taribó durant l'acte de restitució, inicialment la imatge fou rescatada per l'ermitana. Després del primer bombardeig que patí Flix i tement que pogués ésser destruïda, l'ermitana la lliurà a una veïna del poble -la Sra. Teresa, tal com indicà Josep Maria Taribó-, qui la ubicà en un soterrani de la seua llar (hem d'entendre que es consideraria un lloc molt més segur). Anys després seria aquesta mateixa veïna qui la lliuraria a la família Taribó Llauradó. En compliment de la voluntat dels caps familiars, Prudenci Taribó i Paquita Llauradó, els fills van restituir la imatge a l'església de Flix. En els contactes perquè això s'acabés de materialitzar, hi van intervenir persones i institucions del poble, entre elles l'Associació La Cana.

L'acte de restitució s'inicià amb un parlament de Jaume Masip, president de l'Associació La Cana. A continuació intervingué Josep Maria Taribó, en representació de la seua família, qui, entre altres coses, explicà com la imatge arribà a mans dels seus pares. Després prengué la paraula mossèn Miquel Gasulla, rector de la Parròquia de Flix, qui mostrà la seua satisfacció pel retorn d'aquesta imatge a l'església, a més que anuncià que serà traslladada a la seua ubicació original dins de l'església un cop verificada aquesta informació; després beneí la imatge, tot comentant que de ben segur ja hagués estat beneïda anteriorment. Seguidament, es col·locà la imatge en una fornícula de fusta i vidre, situada entre les capelles de la Mare de Déu del Carme i Sant Josep. Després, Josep Maria Taribó en representació de la seua família, i mossèn Miquel Gasulla, en representació de la Parròquia, van signar un document per deixar constància d'aquesta restitució.

L'acte finalitzà amb la interpretació dels Goigs de la Mare de Déu del Remei, en la seua versió en català (val a dir que en el full pertinent, al costat del text hi ha un gravat on es reprodueix fidelment la imatge restituïda). Es comptà amb la col·laboració de l'Escola Municipal de Música. Els Goigs van ser interpretats per Núria Lazcano, acompanyada a l'orgue per Alfons Guiu. Seguidament es van cantar els Goigs en la seua versió castellana i més coneguda, convidant a participar a tot el públic que va assistir a l'acte la seua interpretació.

NOTA: Agraïm a Francisco Ramon Visa Ribera haver facilitat les fotografies de l'acte de restitució que acompanyen aquest text.