29 de març 2017

Segon llibre de la col·lecció "Lo pedrís"

Ja el podeu adquirir a les llibreries de Flix o contactant amb qualsevol membre de la junta de La Cana. El preu pel socis és de 10 € i pels no socis de 12, així que us animo a fer-vos socis, no només perquè us estalviareu diners, sobre tot perquè per una quota anual de 10 € ens ajudareu a treballar per Flix i el seu patrimoni.Dir també que farem la presentació a Flix el dia 18 d'abril i a Tortosa en data encara per determinar.
Us poso a continuació la nota que vaig escriure com a presentació: 

"Doncs ja tenim aquí el segon llibre de la col·lecció “Lo pedrís” i tracta sobre pedres, això no és cap novetat perquè a l’Associació La Cana és principalment a lo que ens dediquem.
El que sí que va ser una novetat del llibre que teniu entre mans va ser la sorpresa que vam tenir al saber la quantitat i els nombrosos edificis on encara avui hi ha aquest pedra, fins hi tot per nantres, que sabíem que a Tortosa s’havia utilitzat pedra de Flix per a algunes construccions, com la catedral.
D’això ens parla Hilari Muñoz Sebastià en aquest llibre, de la “pedra de Flix” nom genèric donat a un tipus de pedra sorrenca que només es troba del Pas de l’Ase riu amunt a pedreres d’Ascó, Vinebre, Flix...  En concret a Flix n’hi ha una de molt interessant que conserva encara marques d’antigues extraccions.
El llibre parla de pedres i pedreres, però ens transporta també a oficis desapareguts, o gairebé, com els picapedrers (o pedrapiquers, com es diu en alguns documents) els llaguters que transportaven el material riu avall, els comerciants, els constructors...tot un món que fou fonamental al llarg de molts segles i del que avui ens queden els testimonis en forma d’edificis, creus, claus de volta o fins hi tot esteles i, també, potser lo més important: els documents que ho expliquen.
Crec que cal felicitar a l’Hilari Muñoz, per aquest exhaustiu treball, que pot obrir les portes a altres línies d’investigació i també per la seua col·laboració amb l’Associació la Cana.
Voldria també fer un agraïment especial a Antoni Sabaté Ibarz, perquè aquest llibre és en part gràcies a ell. El gener de 2015, Hilari Muñoz va presentar a Jesús el seu llibre "la construcció del convent franciscà de Jesús. 1732-1792. Els fonaments d'un poble". Allí va explicar que la pedra del claustre del convent era de Flix, l’Antoni hi era present i d’allí va sorgir el primer contacte que ha donat com a resultat aquesta publicació.
I per acabar cal agrair també al Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre la seva implicació perquè el treball inicial es va fer amb l’ajut d’una beca d’aquesta entitat.
Espero que us agradi, segur que us sorprendrà."

Jaume Masip Llop


President de la Cana


De la mateixa manera podeu adquirir també el primer volum de la col·lecció: